Vinbrässerade lammlägg

Fotograf

Vinbrässerade lammlägg

Lammlägg är lammets fram- och bakben och är ett mycket saftigt och smakrikt kött. Det kräver lite extra koktid för att bli som allra bäst men det är väl värt väntan. I Tessans recept brässeras lammlägget i rödvin och rotsaker.

Recept, 6 portioner

Lammlägg

6 st ekologiska lammlägg
Vetemjöl, cirka 1 dl
1/2 flaska rött vin
1 liter vatten
10 svartpepparkorn
1 gul lök
1 morot
1 bit selleri
2 msk tomatpuré
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl kalvfond
salt, peppar
ev. lite vetemjöl till redning

Vid servering

Skalet av en ekologisk citron
1/2 dl persilja
2 finhackade vitlöksklyftor

Gör såhär:

Vänd lammläggen i vetemjölet och salta och peppra på båda sidorna. Stek läggen i lite olja så de får färg och stekyta. Ta åt sidan. Skär morot, selleri och lök i bitar. Koka upp alla ingredienser i en stor kastrull. Lägg i lammläggen och låt småkoka i minst två timmar. De är klara när köttet börjar släppa från benen.

Ta upp de färdiga lammläggen ur kastrullen. Sila av fonden och häll tillbaka vätskan ner i grytan. Om den är för rinnig så kan den redas med lite vetemjöl och vatten till rätt konsistens. Lägg i läggen och servera med en god sallad eller annat valfritt tillbehör. Strö över finhackad vitlök, citronskal och persilja.

 

 

 

 

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Tessan Flatmo

Tessan Flatmo äger och driver Grannäsets Gård och kök som ligger utanför Kälarne, i östra Jämtland. För henne är bra mat inte bara livsviktigt utan också något som skapar arbetstillfällen och sparar på miljön. Det ska vara roligt med mat.