Koka egen härlig sylt på jordgubbar, hallon eller blåbär

Sylt

Koka egen sylt

Ingredienser:

2 kg ekologiska jordgubbar/hallon eller blåbär
1,5 kg socker
1 citron
Paraffin

Gör så här:

  • Kör glasburkar i diskmaskinen så att de är klara om ca en timme (då är de både rena och varma).
  • Snoppa jordgubbarna och skölj dem, häll i dem (skär dem gärna i 2-3 delar men mosa dem inte, då försvinner C-vitaminet snabbt). Blanda med socker. Låt stå ett par timmar och sockra sig.
  • Koka upp snabbt (C-vitaminet försvinner inte lika mycket om du kokar upp snabbt) och skumma av (ta en träspade och ta av skummet som blir på toppen). Låt koka på svag värme tills gubbarna är mosade, kan ta mellan 20 och 30 min.
  • Skumma av (skum kan göra att sylten håller sämre). Bevaka för nu kokar det lätt över!
  • Koka ytterligare 10-15 minuter. Testa och häll upp i en burk och se att bären inte lägger sig på toppen. När de är blandade är sylten klar. Kokar du för länge blir sylten mörk. Hallon och blåbär kan du koka kortare tid.
  • Skumma av. Pressa citronen och häll i sylten.
  • Ta ut burkarna varma ur diskmaskinen och häll upp sylten på burkarna.
  • Paraffinera genast! Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin som är flyktigt. Men sätt inte på locken förrän allt är kallt. Paraffinet ska du ha i en liten kastrull som du kasserat. Värm upp snabbt och passa (det är brandfarligt). När det smält häller du med en sked på sylten. Låt kastrullen stå så till nästa gång.

TIPS: Du sparar väl burkar hela året? Det bästa förvaringsknepet är glasburkar med lock! Luktfritt och miljövänligt. Och bra att ha i skördetider…

Extra läsning

Klicka här: Husmor Lisas bästa tips om hur du får till god och hållbar sylt

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Husmor Lisa

Husmor Lisa är kocken, matentrepenören och odlaren som driver en restaurang i Stockholms skärgård. Här delar hon med sig recept och tips för hållbar mat utan gifter och tillsatser.