Dragen gris (Pulled pork)

Pulled_Pork

Dragen gris (Pulled pork) utan antibiotika

Denna rätt förtjänar ett svenskt namn då den numera nästan är en nationalrätt. Välj kött från din lokala grisbonde eller köp svenskt griskött, det finns en utmärkt märkning i blått och gult.

Recept, 4 personer

Cirka 1 kg oädla delar av griskött (bog, lägg och karré går bra). Blanda gärna för min del lite feta delar också, det blir gott men är en smaksak.

Kryddmix:
1 msk salt
3 msk socker
Ca 1 msk av varje krydda: svartpeppar, vitpeppar, kanel, spiskummin, paprikapulver, lagerblad, alla former av chilipulver
1 färsk chili
3 vitlöksklyftor

1 flaska äppelcider eller äppelmust

Sås:
½ dl chilisås
½ dl äppelcidervinäger
1 dl sirap
1 msk soja
1 dl öl eller cider
½ hackad chili
Finhackade örter, gärna oregano och kyndel (eller andra från kryddland och butik, koriander är gott).

Tillbehör:
4 st fina hamburgerbröd (se upp med kemikalieförteckningen på brödet)
1 röd lök
Créme Fraiche, 1 dl

Heminlagd gurka (för konsumtion direkt eller de närmsta två veckorna)
1 gurka
1 dl vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 dl vatten

Eventuellt koriander

Gör så här:

Rimma.

  • Kör alla kryddor till kryddmixen i en mixer, matberedare eller kaffekvarn till ett pulver. Har du ingen maskin, använd mortel (uteslut då lagerbladet).
  • Gnid in köttet med kryddorna, lägg i en plastpåse i kylskåpet i 2-3 timmar.

Baka

  • Lägg köttbiten i en eldfast form och tillsätt must/cider. Ställ in i ugnen på lägsta värmen som går att få (70-90 grader brukar det vara) i minst 12 timmar (över natten). Känn med en gaffel, när det är trådigt och faller isär så är det färdigt. Ös köttet då och då, minst tre gånger.

Lägg in gurka/syra (under tiden)

  • Skala och skär gurkan i avlånga stänger
  • Lägg gurkan i salt och lägg diagonalt så vattnet rinner ur
  • Rör ihop lagen tills socker har löst sig
  • Skär vitlök i skivor, tryck på dem lätt med kniven och skrapa ned allt i lagen
  • Låt stå minst 1 timme

Griljera

  • Sätt upp ugnen till 200 grader och pensla köttet med 2/3 av såsen. Baka i cirka 20 minuter tills det fått en knaprig yta. Ta ut köttet.

Servera

  • Finfördela köttet med två gafflar. Blanda i det sista av såsen.
  • Grilla bröden på innersidan i en panna eller i ugnen
  • Lägg på mycket kött i brödet, lägg rödlöksringar, gurka och Crème Fraiche i brödet, hacka eventuellt på koriander.

Extra läsning

Klicka här: Husmor Lisas bästa tips om hur du får till en god och hållbar Pulled Pork

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Husmor Lisa

Husmor Lisa är kocken, matentrepenören och odlaren som driver en restaurang i Stockholms skärgård. Här delar hon med sig recept och tips för hållbar mat utan gifter och tillsatser.