Oxfilé med råstekt getost-rotselleri

Oxfilet

Oxfilé utan antibiotika

Recept, 4 personer

Ingredienser:

400 gram oxfilet, svenskt och gärna ekologiskt
½ rotselleri eko
2 msk ekologiskt smör
8 smålökar
1 knippe gräslök och gärna gräslöksblommor (sommar)
3 klyftor vitlök
100 gram getost, gärna från ditt lokala mejeri
1 dl rödvin
Svartpeppar, nymalen
Flingsalt

Gör så här:

  • Putsa köttet (ta bort senor och inte fett) och skär i fyra stora bitar, låt ligga framme en bra stund före stekning
  • Ta fram smöret och låt ligga 20 minuter
  • Skär rotsellerin i smala skivor, och sedan i centimeterbreda strimlor
  • Sätt pannan på låg värme på spisen så den blir varm
  • Skär vitlöken i fina små bitar, rosta sedan i pannas utan olja till gyllenbruna
  • Hacka gräslöken fint och ta ut gräslöksblommor. Blanda smöret i en skål med gräslök, och den rostade vitlöken med en gaffel. Lägg i en bit plastfolie och rulla till en korv, dra åt som en smällkaramell på båda sidor. Lägg in i kylen. Skär sedan skivor av smöret.
  • Skär getosten i fyra bitar. Sätt upp värmen i pannan och stek rotsellerin i smör tills den är gyllene, dra ihop den till fyra högar i pannan och lägg på getosten så att den smälter och får färg. Salta och peppra, lägg upp på en varm tallrik.
  • Lägg i smöret i pannan och låt det bli gyllene. Salta och peppra köttet. Stek nu köttet i den varma pannan (som du inte sköljer ur mellan stekningarna). Stek till valfritt läge – rare, medium rare eller medium.  Lägg upp på varje tallrik och häll snabbt i vinet, låt reducera snabbt och häll på lite sky. Lägg en smörbit på varje tallrik.

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Husmor Lisa

Husmor Lisa är kocken, matentrepenören och odlaren som driver en restaurang i Stockholms skärgård. Här delar hon med sig recept och tips för hållbar mat utan gifter och tillsatser.