Köttbullar med sås och lingonsylt

Fotograf

Köttbullar gjorda på älgfärs med sås och lingonsylt
400 gr älgfärs (nötfärs går också bra)
400 gr fläskfärs
1/2 riven gul lök
2 dl havregrädde eller mjölk
1/2 havregryn
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar/rosepeppar/grönpeppar hela

Gör såhär:
Lägg havregryn, havregrädde eller mjölk i en bunke och låt svälla tio min. Tillsätt riven lök, salt och malda pepparkorn. Blanda i färsen. Rulla köttbullar av smeten, gärna ganska stora. Stek på medelvärme.

Sås
5 dl grädde
2 dl mjölk
1,5 köttbuljongtärning
Soja
Salt, peppar
Maizena till redning

Gör såhär:
Vispa ihop mjölk och grädde och koka upp. Smula i buljongtärningen och tillsätt soja så färgen ser bra ut. Blanda maizena med lite mjölk i till en toppredning och tillsätt i såsen. Ta lite i taget så att du ser att konsistensen blir bra. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsylt

1 kg lingon
1 dl vatten
0.5 kg socker

Gör såhär:

Skölj bären och koka dem tillsammans med vatten i en stor kastrull i cirka 8 minuter. Då dör eventuella bakterier men pektinet i lingonen kokar inte sönder. Tillsätt sockret, dra ned på värmen och rör tills sockret löst sig. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Tips:
För att slippa använda konserveringsmedel är ett tips att förvara lingonen i kylen och ta fram och koka lite åt gången.

 

 

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Tessan Flatmo

Tessan Flatmo äger och driver Grannäsets Gård och kök som ligger utanför Kälarne, i östra Jämtland. För henne är bra mat inte bara livsviktigt utan också något som skapar arbetstillfällen och sparar på miljön. Det ska vara roligt med mat.