Kantarellsoppa

Fotograf

Kantarellsoppa

Få saker är lika förknippat med hösten som en rykande varm svampsoppa. Den här görs på kantareller och får extra smak av en skvätt sherry.

Recept, 6 portioner

1/2 liter färska kantareller
1 liten gul lök
Smör att steka i
5 dl grädde
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 skvätt soja
1 tsk timjan
salt, peppar
2 skvättar sherry mot slutet

Gör såhär:

Finhacka lök och kantareller och stek på medelvärme i smör. Häll på grädde och vatten och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, soja och timjan. Låt koka ihop, smaksätt med salt och peppar. Slå i sherryn precis när soppan är klar. Servera med gott bröd.

 

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Tessan Flatmo

Tessan Flatmo äger och driver Grannäsets Gård och kök som ligger utanför Kälarne, i östra Jämtland. För henne är bra mat inte bara livsviktigt utan också något som skapar arbetstillfällen och sparar på miljön. Det ska vara roligt med mat.