Hamburgare utan onödiga kemikalier
Egna hamburgare är ju något av det godaste du kan göra – en av de där rätterna som blir bättre hemmalagat och gör du själv undviker du en mängd olika kemikalier. Välj svenskt och gärna ekologiskt kött.
Recept, 4 personer
Burgare:
400 gram nötfärs
1 msk salt
1 msk grovmalen svartpeppar
2 msk fin olja
Tillbehör:
1 ekologisk tomat
1 påse ekologiskt odlad ruccola
1 röd lök, skivad
Dressing:
1 dl Créme Fraiche eller hemgjord majonäs (3 äggulor, 5 dl matolja, 1 msk salt, 1 msk dijonsenap och 2 msk vitvinsvinäger).
1 msk chilisås
1 tsk sherry eller annat starkvin
1 tsk örtsalt
Vitpeppar från kvarn
(ev lite röksmak)
4 skivor smakrik ost
Bra hamburgerbröd
Gör så här:
Köttet
- Ta ut färsen från kylen och skär den i 4-6 skivor (4 större eller 6 mindre beroende på hur hungriga olika gäster är)
- Utan att krama och bearbeta, forma runda burgare (finns särskilt verktyg för detta). Tryck ihop. Salta och peppra.
- Värm panna eller grill till medelhög värme
- Pensla burgare med olja, peppra och salta dem och stek tills du får en bra stekyta. Stek tills de är genomstekta men inte torra (alternativt om du verkligen litar på färsen, lite röd). Är du osäker, se till att använda termometer. Vänd inte massa gånger utan ENDAST en gång.
- Sista minuterna, lägg på ostskivorna så de får smälta.
Tillbehör
- Under tiden som burgaren steker, förbered tillbehören. Skiva lök, skölj sallad, skiva tomat och blanda ihop dressingen *).
- Montera burgaren som du vill ha den, servera med rostad potatis eller naturell med bara extra sallad.
- Inlagd gurka enligt ovan är mycket gott därtill.
*) Egen majonäs:
- Låt äggulor stå framme en halvtimme
- Vispa dem hårt till ett bra skum, rör i dijon, vinäger och kryddor. Vispa en stund till. Häll sedan i oljan, som ska vara rumstempererad, droppvis extra försiktigt i början. Häll i långsamt tills du har önskad konsistens. Smaka av saltmängden!
Extra läsning
Klicka här: Husmor Lisas bästa tips om hur du får till en god och hållbar hamburgare