Hamburgare

Hamburgare

Hamburgare utan onödiga kemikalier

Egna hamburgare är ju något av det godaste du kan göra – en av de där rätterna som blir bättre hemmalagat och gör du själv undviker du en mängd olika kemikalier. Välj svenskt och gärna ekologiskt kött.

Recept, 4 personer

Burgare:
400 gram nötfärs
1 msk salt
1 msk grovmalen svartpeppar
2 msk fin olja

Tillbehör:
1 ekologisk tomat
1 påse ekologiskt odlad ruccola
1 röd lök, skivad

Dressing:
1 dl Créme Fraiche eller hemgjord majonäs (3 äggulor, 5 dl matolja, 1 msk salt, 1 msk dijonsenap och 2 msk vitvinsvinäger).
1 msk chilisås
1 tsk sherry eller annat starkvin
1 tsk örtsalt
Vitpeppar från kvarn
(ev lite röksmak)

4 skivor smakrik ost

Bra hamburgerbröd

Gör så här:

Köttet

  • Ta ut färsen från kylen och skär den i 4-6 skivor (4 större eller 6 mindre beroende på hur hungriga olika gäster är)
  • Utan att krama och bearbeta, forma runda burgare (finns särskilt verktyg för detta). Tryck ihop. Salta och peppra.
  • Värm panna eller grill till medelhög värme
  • Pensla burgare med olja, peppra och salta dem och stek tills du får en bra stekyta. Stek tills de är genomstekta men inte torra (alternativt om du verkligen litar på färsen, lite röd). Är du osäker, se till att använda termometer. Vänd inte massa gånger utan ENDAST en gång.
  • Sista minuterna, lägg på ostskivorna så de får smälta.

Tillbehör

  • Under tiden som burgaren steker, förbered tillbehören. Skiva lök, skölj sallad, skiva tomat och blanda ihop dressingen *).
  • Montera burgaren som du vill ha den, servera med rostad potatis eller naturell med bara extra sallad.
  • Inlagd gurka enligt ovan är mycket gott därtill.

*) Egen majonäs:

  • Låt äggulor stå framme en halvtimme
  • Vispa dem hårt till ett bra skum, rör i dijon, vinäger och kryddor. Vispa en stund till. Häll sedan i oljan, som ska vara rumstempererad, droppvis extra försiktigt i början. Häll i långsamt tills du har önskad konsistens. Smaka av saltmängden!

Extra läsning

Klicka här: Husmor Lisas bästa tips om hur du får till en god och hållbar hamburgare

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Husmor Lisa

Husmor Lisa är kocken, matentrepenören och odlaren som driver en restaurang i Stockholms skärgård. Här delar hon med sig recept och tips för hållbar mat utan gifter och tillsatser.