Gräslökspannacotta

Fotograf

Gräslökspannacotta

Det perfekta tillbehöret till årets kräftfester är den här magiskt goda gräslökspannacottan. Dessutom vacker att se på.

Recept, 4 portioner

Pannacotta

2 gelatinblad

3 dl créme fraiche

2 dl vispgrädde

1/2 finhackad rödlök

2 msk finhackad gräslök

salt, peppar

Löjrom och citron till dekoration

 

Gör såhär:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka under tiden upp de övriga ingredienserna. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, låt vattnet rinna av och lägg i dem i den varma gräddblandningen. Låt gelatinbladen smälta och häll upp allt i vackra glas och låt stelna i kylen i minst fyra timmar. Dekorera med en rejäl klick svensk löjrom och en skiva ekologisk citron.

 

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Tessan Flatmo

Tessan Flatmo äger och driver Grannäsets Gård och kök som ligger utanför Kälarne, i östra Jämtland. För henne är bra mat inte bara livsviktigt utan också något som skapar arbetstillfällen och sparar på miljön. Det ska vara roligt med mat.