Äppelkaka med marsankräm

Fotograf

Ljuvlig äppelkaka med marsankräm

Det finns få saker som är lika försvinnande goda som hembakat äppelkaka. Den här varianten görs med marsankräm och bokstavligen smälter i munnen.

1 kaka

Till kakan:

3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
150 gram kylskåpskallt smör
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
3 stora ekologiska äpplen skurna i bitar
ev. kanel

Till marsankrämen

2 dl vispgrädde
1 dl socker
2 ägg
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Blanda ingredienserna till kakan i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och lägg ut äppelbitarna i formen. Strö över kanel om du önskar. Ställ åt sidan. Vispa ihop alla ingredienser till marsankrämen hårt med elvisp i två minuter. Häll den färdiga krämen över äppelbitarna. Grädda kakan i mellersta delen av ugnen, 160 grader, i 40 minuter.

 

ÖveranvÄndning av antibiotika – ett hot mot bÅde djur och mÄnniskor

Antibiotika är en fantastisk upptäckt som bara ska användas när den verkligen gör nytta. I Sverige ger man bara antibiotika till djur som är sjuka. MEN, i EU behandlar man ofta hela kullen av djur när en gris blir sjuk eftersom grisarna har dåligt immunförsvar och smittrisken därmed är stor. Därför bär exempelvis nio av tio danska grisar på antibiotikaresistenta bakterier.

Att grisar blir resistenta mot antibiotika är inte bara ett problem för grisarna. Det är framförallt ett stort problem för människor eftersom antibiotikaresistens hos djur lätt kan leda till antibiotikaresistens hos människor. Den dagen du lider av öroninflammation och behöver penicillin finns det en risk att medicinen inte fungerar. Eller om du skulle behöva göra en organtransplantation där antibiotika idag behövs som komplement.

För att kunna få friska grisar och minska användingen av antibiotika i EU är det därför viktigt att börja med att få ett fungerande djurskydd i hela Europa. För Centerpartiet räcker det inte att svenska grisar har ett djurskydd värt namnet. Vi vill att djur i övriga EU ska ha det minst lika bra som de svenska.

Friska djur ger hållbar mat som vi människor inte blir sjuka av. Smaka på det!

Läs mer

Tessan Flatmo

Tessan Flatmo äger och driver Grannäsets Gård och kök som ligger utanför Kälarne, i östra Jämtland. För henne är bra mat inte bara livsviktigt utan också något som skapar arbetstillfällen och sparar på miljön. Det ska vara roligt med mat.