Koka egen sylt – fler tips från Lisa

Tillbaka till hållbar mat

Det är under sommarsäsongen som husmodern lägger grund för att äta gott, nyttigt och utan tillsatser resten av året. Skördetiden går i ett från juli och fram till oktober, här gäller det att ligga i. Men med tesen att du lägger tiden lite ojämnt så vill jag påstå att du sparar tid under vintern! Du slipper släpa hem syltburkar, kryddor och grönsaker från affären. Och så mycket godare och nyttigare att äta dina egna produkter än affärens.

Sylt är något de flesta barnfamiljer använder. Jag kokar årets ranson under sommaren. Det finns två vägar att gå: koka väldigt söt sylt och den håller hela året. Eller koka mindre söt sylt och frys in den. Ju mindre socker desto sämre hållbarhet. Konserveringsmedel är i mina ögon inte ett alternativ. Jag gör oftast det första för jag tycker det är så trevligt med söt sylt på gammalt klassiskt vis, dessutom kokar jag på finaste bären, riktigt socker och man äter inte så mycket i taget, därför blir det inte så farligt. Och barnen springer ofta av sig det mesta om man inte ger dem socker varje dag. Kokar man på rätt sätt så blir det bra med C-vitamin och andra nyttiga antioxidanter kvar i sylten (jag har testat mina burkar med C-vitamintest mot köpesylt och mina hade mycket högre halter, jag tror att man fuskar med tillverkningsmetoderna när det är större mängder). C-vitaminavgången är som störst vid finfördelning av bären i rumstemperatur, därför bör sylten kokas upp snabbt och delas av värmen, inte av gaffel som vid rårörning.

Jordgubbssylten är svårast, den kokar så lätt över och är svår att få jämn. Men med lite jobb blir den underbar om man kokar dem på svenska, fina bär. Köp ett flak när de är som billigast alternativt åk till självplock (det senaste är mer ekonomiskt för ofta får man slänga många i askarna). Självplock är också bättre för då kan du prata med bonden om hur de odlar och om de besprutar bären.

Skogens drottning – HALLONSYLT – kokar jag på egenplockade skogshallon, det är en raritet. Inte många orkar stå i de otillgängliga snåren men jag och mamma står ut bland bromsar och stenar på kalhygget i Värmland – och syltupplevelsen är ojämförlig! Mina barn vill inte äta något annat så jag får nätt ut och kämpa. Annars, köp ekologiska bär från Sverige.

BLÅBÄRSSYLT – nyttigt som bara den, de mörka antioxidanterna som inte försvinner vid kokning. Blåbär kan vara trevligt att plocka men är lite av en rygg-killer, man måste böja sig. Det kan vara mycket mygg också. Men ack vad vi har blåbär i det här landet som bara förgås, det är ett ansvar att gå ut i skogen och plocka dem! Dra på myggmedel (naturliga ingredienser) och dra ut till skogs. Oj så gott till pannekakan! Blåbär är utmärkta att frysa in också, de håller sig väldigt fina i frysen. Att vi ens köper importerade frysta blåbär är ganska märkligt, de svenska är ojämförliga i kvalitet, inga risker med bandmask från räv och de finns i överflöd.

Tillbaks till receptet

Sylt