Pulled Pork (dragen gris) – fler tips från Lisa

Tillbaka till hållbar mat

Denna rätt förtjänar ett svenskt namn då den numera nästan är en nationalrätt. Välj kött från din lokala grisbonde eller köp svenskt griskött, det finns en utmärkt märkning i blått och gult. Den garanterar att djuren har fått mer yta att röra sig på samt mindre antibiotika under sitt liv, eftersom vi i Sverige har tuffast lagar i hela EU kring djurhållning och slakt. Dessutom klipper vi inte av knorren på grisarna, något som begränsar deras liv och njutning och är vanligt i många andra länder (faktiskt trots lagar mot det). Grisar är synnerligen intelligenta djur!

Att köpa alla delar av djuret är ett ansvar vi alla har. Jag köper alltid ett helt djur och tar ansvar genom att min meny ska innehålla rätter på alla delarna, inte endast filet – att slakta ett djur bara för att äta en filet är vansinne. Därför är Pulled Pork-trenden bra – att långbaka griskött är fantastiskt gott och passar också så fint in i vår svenska matkultur. Tänk så här när du har inköpt din helg-filet – vad köper jag till vardagskvällarna av samma djur?

Det är utmärkt att göra stora mängder Dragen gris och sedan frysa in i lagom stora förpackningar, köttet blir bara mörare av en frysning.

Vad gäller kryddning så är jag ganska hård. Jag sår alla mina örter själv i jord som jag själv skapar på rester från mitt restaurangkök (kompost). Att odla själv är det bästa sättet att veta att du inte får gifter i maten. Har du en liten plätt är örter grymt tacksamma och behöver knappt vattnas (alla utom basilika), och odlar du dessutom svenska sorter som tål vårt klimat kommer de tillbaka år efter år (perenna) så krävs ingen uppvärmning av växthus eller el till extraljus! Sådana örter är kyndel, libbsticka, gräslök, vildbasilika och grekisk oregano. Köper du i affären, var säker på att köpa ekologiskt odlade kryddor för då undviker du både bekämpningsmedel och att den odlats med hjälp av konstgödsel. Dessutom – släng inte en hel växt efter att du kapat bort allt! Låt en del av bladen vara kvar och kör ner det som blir över i en större kruka med blomjord och sätt i fönstret – så får du ut mer av samma krydda i flera månader.

När du kryddar ett långkok, tänk på att ta vad du har i köket – du kan hälla i lite vad du hittar i form av både vätska (vin-, öl- och spritslattar). Det är bra för vår miljö att inte slänga saker eller köpa in onödigt, ta vad som finns hemma. Gör din egen Pulled pork-blandning och ha i skåpet. Eller varför inte ge bort i present?

Tillbehören – inlagd gurka. Inläggningar är ett av de äldsta sätten att bevara grönsakerna över säsongen och har gjorts i tusentals år av människan – helt utan kemikalier. Så då kan man ju fundera över varför vi de senaste 40 åren har glömt bort dessa metoder och bevarar allt med konserveringsmedel. Du har säkert en lokal mathantverkare som lägger in gurka eller andra grönsaker. Titta på Eldrimners hemsida, där finns en förteckning. Eller så slår du upp en gammal husmorsbok och gör dina egna inläggningar! Var dock noga med att följa alla recept och anvisningar – om du ska spara inläggningen och inte äta upp just här och nu – då just inlagda grönsaker inte är att leka med om du gör fel. Minska INTE sockermängden, det kan vara farligt! Så vad gäller grönsaksinläggningar – följ recept. För bär och saft är det inte alls lika vanskligt då bär och frukt innehåller hög syra.

Tillbaks till receptet

Pulled_Pork