Hur förpackar du din mat?

Tillbaka till hållbar mat

Matlådor av plast

För att ta tillvara på rester, göra matlåda och ta med till jobbet eller kanske göra egen barnmat och frysa in behöver vi förpacka maten. Det vanligaste sättet är att förpacka maten i plastlådor av olika slag. I många fall är inte dessa plastlådor gjorda för att upphettas, och ibland inte ens för att ha kontakt med livsmedel överhuvudtaget.

När plast värms upp, exempelvis i en mikrovågsugn, kan ämnen som är bundna i plasten frigöras och föras över till den mat som värms. Det kan handla om ämnen som polyeten som ofta finns i just glassburkar. Ämnet är ofarligt så länge det inte värms, men då riskerar det att göra oss sjuka. Det kan också handla om det hormonstörande giftet Bisfenol A som sedan 2011 är förbjudet i nappflaskor men som fortfarande kan finnas i andra plastprodukter. Detsamma gäller plasttallrikar, plastmuggar och skålar som i många fall inte heller är gjorda för att värmas upp.

För att undvika att få i dig gifter är det bra att tänka på hur maten förpackas och värms. En så enkel sak som att lägga upp maten på en porslinstallrik innan den värms är en bra åtgärd för att slippa giftet.