Färgglad mat mår inte alltid bäst

Tillbaka till hållbar mat

Tillsatser i livsmedel görs för att öka hållbarheten eller påverka konsistensen, smaken eller ge färg

Vissa tillsatser gör att maten är fri från farliga ämnen eller ökar hållbarheten vilket gör att vi slipper slänga mat. Andra tillsatser använder man i första hand för att kunna luras med maten. Man kan till exempel med hjälp av tillsatser använda sämre råvaror och få dem att se bättre ut. Det kan handla om att spruta in vatten i kycklingfilé för att den ska bli mörare eller väga mer.

Dagens storskaliga produktion av livsmedel med långa transportsträckor, halv- och helfabricerade livsmedel och lagring kan också medföra fler tillsatser än i färsk närodlad mat.

I Sverige har vi en restriktiv inställning till färgämnen i livsmedel. Vissa livsmedel får aldrig färgsättas, exempelvis saft.

EU-lagstiftningen kräver ett godkännande av tillsatser. Alla godkända tillsatser är säkra och bedömda utifrån en vetenskaplig grund. Bara ofarliga livsmedel släpps ut på marknaden.

Inom kort kommer nya EU-lagstiftningen att förbjuda vissa så kallade azofärger som ofta finns i läskedryck och godis. Det tycker vi är bra eftersom de var förbjudna i Sverige redan innan inträdet i EU.

Lagstiftningen kräver en tydlig märkning av tillsatser som gör det möjligt för dig som konsument att göra ett medvetet val i butiken. Livsmedelsverket har tagit fram en e-nummernyckel. för att du själv ska kunna kontrollera vilken tillsats ett livsmedel innehåller.

Bäst är att välja närproducerad färsk mat. Som färsk lammstek från bonden i din grannby, istället för vakumförpackad eller djupfryst från andra sidan jordklotet. Det är långsiktigt hållbart.

Läs mer om:

Livsmedelsproduktion