Du får vad du betalar för

Tillbaka till hållbar mat

Våra bönder tar bättre hand om sina djur

I Sverige har vi sedan 80-talet haft förbud mot användning av antibiotika där syftet är att djuren ska växa sig större. Det är inte det som antibiotika är till för. 20 år senare följde EU efter med förbud men i länder utanför EU är detta fortfarande tillåtet. Trots förbudet i EU så använder Cypern 3000 % mer antibiotika till sina djur än vi i Sverige. Andra länder säljer antibiotika receptfritt och i USA går 70 % av antibiotikaförbrukningen till friska djur, 6 % till sjuka djur och 9 % till sjuka människor.

Om djuren hade det bättre, med mer yta, möjlighet till grönbete och slippa bli stressade och sjuka så skulle inte heller lika mycket antibiotika behövas. I Sverige tillåter vi inte lika långa transporttider som i EU, suggor med kultingar är lösgående, alla djur bedövas före slakt, näbbtrimning av höns är förbjudet och likaså svanskupering av grisar. Men så ser det inte ut i resten av EU, än mindre utanför EU.

Svenskt kött är dyrare av en anledning. Våra bönder tar bättre hand om sina djur och håller dem friska, men det kostar också mer i kronor. Det är en långsiktigt billig lösning för att kunna göra människor friska också i framtiden. Antibiotika är ett farligt sätt att ersätta gott djurskydd med för att göra maten billig.

Läs mer om antibiotikaanvändningen här.

map_v3