Billig mat blir dyr

Tillbaka till hållbar mat

Djurhållningen måste förbättras i EU

Det har visat sig att billig mat kan stå oss dyrt. Dyrare än vad någon kanske har föreställt sig.

Idag är ofta priset på aubergine och fänkål högre än på importerat griskött. Det är fullkomligt orealistiskt att griskotletten ska vara så billig.

Sverige förbjöd antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte redan 1986. 20 år senare följde EU efter. Med det försprånget har svenska bönder lärt sig hur de håller djuren friska – bättre djurhälsa, högre djurskydd och arbetssätt som håller smittorna borta. Rena stall, separera djur från olika gårdar, rejäla halmtäcken att böka i, gott om utrymme och lugna miljöer ger friska, nöjda grisar. Och hållbar mat.

Vi måste ställa krav på att EU måste förbättra sin djurhållning. Till dess är det vi själva som bestämmer vad vi väljer att lägga på tallriken.

Läs mer om djurhållning på Centerpartiet.se

Djurhallning