Du har rätt till en giftfri vardag

Ingen människa ska bli utsatt för gifter i sin vardag.

Oavsett om det handlar om livsmedel, leksaker eller byggnadsmaterial ska man kunna känna sig trygg. Som förälder ska du kunna känna dig säker på att badankan ditt barn biter på inte är giftig. Därför är det viktigt att fasa ut farliga kemikalier.

För att vi ska få en giftfri vardag behöver vi snabba på arbetet med att fasa ut farliga kemikalier och hormonstörande ämnen.

Vi utsätts varje dag för olika ämnen som kan vara skadliga för hälsa, miljö och våra barn. Hormonstörande ämnen kan orsaka folkhälsosjukdomar som fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och göra det svårare att få barn. Även tungmetaller som kadmium utgör en hälsorisk. När vi väljer livsmedel, möbler och leksaker ska man inte behöva oroa sig över om det är farligt för hälsa och miljö. Vardagen ska vara giftfri. Du ska veta vad maten du äter innehåller. Man ska själv kunna ta reda på om strömmingen, biffen eller bananen är bra mat eller inte.

Alla EU:s medborgare har rätt till en giftfri vardag. Kommuner och landsting har en viktig roll när det kommer till att rensa bort farliga och giftiga kemikalier från sin verksamhet. Förskolor och skolor där våra barn vistas ska vara giftfria.

Läs mer på Centerpartiet.se om politik för en giftfri vardag

Giftfri