Eskil Erlandsson – Vi måste tänka nytt för att få bukt med matsvinnet

Eskil-Erlandsson

Eskil Erlandsson – Vi måste tänka nytt för att få bukt med matsvinnet

29 juli, 2014

1,2 miljoner ton matavfall. Så mycket slänger svenskarna i soptunnan varje år. Drygt hälften av är fullt ätbar mat och därför har Eskil Erlandsson och regeringen nu gett Livsmedelsverket i uppdrag att se till att svinnet minskas. Det skriver Dagens Nyheter idag.

– Det är alldeles för mycket mat som slängs varje år. Jag är övertygad om att det finns stora möjligheter att minska svinnet. Det handlar om flera saker, inte minst den stora påverkan på miljön som matframställningen innebär. Om vi bara kastar bort det vi producerar är det onödigt på flera plan, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Tvärtemot vad många kanske tror är det inte livsmedelsbutikerna som står för det största svinnet, utan det mesta som slängs hamnar i hushållens soptunnor. Flera livsmedelsbutiker har tvärtom börjat ta tillvara på resterna genom att exempelvis koka egen sylt eller marmelad på de rester som kasseras.

– Det är spännande att se hur entreprenörer och handlare tänker i andra banor för att tillvarata mat och inte bara kasta bort den. Det är också viktigt om vi ska nå de mål vi satt upp, både i Sverige och i EU där länderna gemensamt bestämt att halvera matsvinnet till år 2020, säger Eskil Erlandsson.

Det är inte bara handlare som tänker nytt när det kommer till att ta hand om mat. Regeringen arbetar globalt för att se till att maten används i så stor utsträckning som möjligt. Därför har Eskil Erlandsson sänt ett lantbruksråd som matambassadör till den svenska ambassadören i Peking där målet är att sälja de djurdelar som inte används i Sverige på den kinesiska marknaden.

– Det är exempelvis kycklingfötter och grisöron som har ringa värde i vårt kök men som är en typ av snacks där, säger Eskil Erlandsson.

Kommentarer

 • Xtuz

  Börja med att införa som det Norge o Danmark har på sina förpackningar. ”Minst hållbar till”
  Det som vi har idag ”bäst före” blir automatiskt ”dåligt efter” i folks tankar.
  Väljer man att använda ”Minst hållbar” till.. så blir inte känslan att det är sämre efter datumet…

 • terese

  städar i en butik i dalarna o ser att varje morgon slänger de ca 3 kundkorgar med bröd som de plockar bort 3 dagar innan bäst före dagen gått ut. mycket av brödet är fortfarande i ätbart skick,

 • terese

  menade kundvagnar

 • Anders Helgren

  Jag tycker man ska skita i hur mycket folk slänger och som fortfarande är ätbart, det är jag som bestämmer om jag ska slänga min mat och ingen annan. Slänger den alltid i vanlig soppor och inte som matavfall, jävla konstiga idéer folk har fått för sig att sortera!